Klostret Lluc

Klostret Lluc ligger i en dal tre och en halv mil nordost om Sóller, på den nordvästra delen av ön. Klostret grundades på 1200-talet. Det ligger ganska avlägset uppe i bergen och det är ett besöksmål för många kristna pilgrimer som kommer för att se på La Moreneta, den mörka madonnan. Historien säger att klostret är byggt på den plats som den svarta madonnan hittades på av en liten fårvaktande pojke. Historien säger att pojken hittade madonnan ute i skogen och tog med henne till kyrkan där hon fick en hedersplats på altaret. Men dagen därpå försvann madonnan men hon hittades åter av pojken. Än en gång försvann hon och hittades på samma plats i skogen. Prästen insåg då att det var en helig plats som madonnan hade visat för dem och så uppfördes klostret på just den platsen.

klostret_lluc_002_1.jpg
Lluc klostret har en gosskör som är ganska känd och heter Blavets - som betyder blåkragarna. Denna kör och även internatskolan som finns här har funnits på klostret i mer än 500 år. Kören är den näst äldsta i hela världen och man kan lyssna på deras konserter som de ger två gånger varje dag. Själva klostret har en tjusig innergård och kyrkan är fint utsmyckad. Det finns ett museum i klostret där de har en utställning av arkeologiska, konstnärliga och kyrkliga föremål. Det finns även möjlighet att övernatta på klostret antigen i cell eller i dubbelrum för den som vill vara på en viloplats för själen. Munkarna serverar sina gäster mallorcinsk husmanskost. Härifrån utgår också flera vandringsleder.

2 kommentarer till “Klostret Lluc”

  1. gerd mårtensson #

    jag är intresserad av att bo på Klostret på Mallorca under ca en vecka för att få lite ro i själen. min son som ä 22 år vill följa med. hur ser det ut i juli månad där.

  2. elsa #

    oj de blev fel, jag tänkte berätta hur fantastiskt tråkigt det var på de där klostret. mycket nunnor, och pippa fick man inte göra heller…visst det var intressant att vara där och se hur det såg ut och få höra lite historik, men roa sig fick man inte göra i den utsträckning man ville..

Kommentera gärna med egna upplevelser eller tips!

eXTReMe Tracker